Theme T1.3: New Media, Creative Technologies and Digital Environment. Digital Marketing.

Темата очертава основните концепции за новите медии и творчески технологии, основните канали и формата на представяне, както и потенциалния пазарен обхват на КТИ.

Творческите технологии са жизненоважни за съвременните КТИ, независимо от формата на крайния продукт – медийни –изображения, кино, мобилни приложения, софтуер и т.н., или материални/физически – като артефакти, предмети, дизайнерски продукти, произведения на изкуството. Триизмерното (3D) сканиране и печат са новите стандарти, които дават възможност за запълване на празнината между продукт, обект и данни, информационен формат, особено в контекста на икономическа/бизнес осъществимост. Всичко може да бъде конвертирано в данни с незабавен достъп до всички медийни канали и обикновено това се придружава и дори дублира аналоговия формат на реализация.

В съвременните визуални изкуства почти всичко се случва в цифрова среда (без да се споменава пандемията, която само акцентира върху тази ситуация). Конвенционалните галерии и произведения все още съществуват, но почти 90% от информацията/ данните се генерират и разпространяват в някакъв вид дигитални медии. Казус – скулптура или друг артефакт/дизайн на продукт може да бъде продаден и изпратен по интернет от другата страна на света, където е отпечатан триизмерно (3D) според техническите спецификации – това е реализация на продукта в двоен формат на представяне.

  • Брой часове: 3 в клас, 3 cамостоятелно обучение.

Material

Presentation T1.3
Reader T1.3

Case study/ies

Case study T1.3

Expired technologies within contemporary CCI – creative potential

Case study T1.3

Hybrid Installations

Learning activities

Learning Activities T1.3

Test your knowledge

T1.3 Self Assessment (Open Questions)